top of page

MIT’de olmamız yatırımcıları ikna etti

Writer's picture: editoreditor

Updated: Jan 10

Pandemide bir Zoom toplantısında kurulan Türkiye orijinli Novus, yakın zamanda AI HOT 100 listesine en iyi yapay zeka girişimlerinden biri olarak seçildi. MIT’deki şirketleri ile AR-GE üzerine de yoğunlaşan Novus’un kurucuları Vorga Can ve Egehan Asad ile konuştuk.

Novus ekibinin bir bölümü

Yapay zeka ve yapay zeka girişimlerine ilişkin gelişmeler artık günlük hayatımızın bir parçası. Goldman and Sachs ekonomistlerine göre 2025’e kadar yapay zeka alanına yapılacak küresel yatırımın miktarı 200 milyar doları bulacak. Türkiye orijinli birçok start up şimdiden bu arenada yerini aldı, bunlardan biri de Novus.

İstanbul ve ABD Boston’da ofisleri bulunan Novus, 2020 yılında kurucularının deyimiyle ‘Zoom ekranında’ kuruldu.


Doğal dil işleme (NLP) teknolojileri ile Türkçe metinler sunan bir yapay zeka girişimi olarak yola çıkan Novus geçtiğimiz 4 yıl içinde hem ürün gamını çeşitlendirdi, hem de yapay zeka ajanları geliştirmeye başladı. “Novus Ajanları” adını verdikleri ve farklı yapay zeka araçlarını tek bir araçta buluşturan “Dot Product”ı da hizmete sundu. Novus bu ürün sayesinde şirketlerin kendi yapay zeka ajanlarını eğitebilecek, firma ve departmanlara özel iş akış modellerini oluşturabilecek bir hale geleceği iddiasında. Novus’un ayrıca özgün içerik üreten “AutoContent”, şirketlerin veriye dayalı sorularını yanıtlayan “Enterprise Q&A”, çağrı merkezi görüşmelerinin analizlerini yapan “360 Sales AI”, ve bilançolama, finansal raporlama yapan “FinGenius” adını verdiği ürünleri bulunuyor.


OPEN AI’ın start up patneri


“Novus, MIT’deki şirketi ile AR-GE firması olarak da konumlanıyor. Bizim gücümüzü aldığımız yer biraz da ARGE tarafımız.” diyor Vorga Can, bunun şirketteki çalışan profiline de yansıdığını belirterek çalışanların yüzde yetmişinin mühendis olduğunu belirtiyor.


Novus'un ilk kurulma döneminde OpenAI'ın ilk 50 start up partnerinden biri olmanın gelişmeleri ilk elden takip edebilme konusunda önemli bir avantaj sağladığını belirten Vorga, “İlk işimiz ajanslara içerik üreticilerine, gazetecilere Türkçe metinler üreten yapay zeka araçları sağlamaktı. Bu dönemde pek çok ajansla çalıştık. Basın bülteni yazabilen araçlar ürettik” diyor.

Start upların ilk yılları genel olarak zorlu geçiyor. Novus için nasıldı?” sorumuzu ise Vorga, “Elbette biz de hatalar yaptık, kervan biraz yolda düzüldü” diyerek yanıtlıyor. “Biz şunu öğrendik. Ortaya çıkardığınız ürün birinin sorununu gerçekten çözüyor mu? Satabiliyor musunuz? Bu sorulara yanıt veremiyorsanız orada durmayın” diyen Vorga’ya göre pazarınız ve satış pazarlama stratejiniz yanlışsa ürününüzün doğru olması bir işe yaramıyor.


Israr ve tutku sonuç getiriyor

Egehan ise özellikle yatırım alma konusunda ‘kendini ispat’ın önemine dikkat çekiyor; “Her zaman size güvenen birisini bulmak zor. Startup Wise Guys’dan ilk yatırımı alırken ve devam eden süreçte hep ‘Biz bu takımın bu işi sonuna kadar götüreceğine inanıyoruz’ sözlerini duyduk. Israr ve tutkunun takımda olması, o vizyonun görünür olması önemli. Bir de kurucu ortaklarımızın MIT'de oluşu, bizim pazarlama ve yatırımcıyı ikna etme konusunda en fazla yaslandığımız noktalardan biriydi.”


Kuluçka Programları, Hızlandırıcı programlar her start up’ın hayat döngüsü içinde önemli bir role sahip. Novus için de böyle olmuş. Egehan, özellikle MIT Sandbox, Venture Lane ve Startup Wise Guys’ın ve buralarda edindikleri bilginin çok önemli olduğunun altını çiziyor: “Örneğin MIT Sandbox, MIT'nin danışman listesindeki herkese ulaşmanızı, fikir aşamasından ürünün ilk versiyonunu çıkarana dek danışmanlık, geri bildirim ve yardım almanızı sağlıyor. Tabii iyi de bir referans oluyor. Venture Lane de bize Amerikan yapısıyla bir start up nasıl büyür, nasıl ölçeklendirilir, satış prensipleri nedir?’ kısmını öğretti. Mikro bir Harward Business MBA programı gibiydi bizim için.”


Bir el kitabınız olmalı

Vorga, "Her girişim bu programlara kabul edilmeyebilir veya bütçe yetersizliği gibi sebeplerle katılım mümkün olmayabilir. Ancak bu, her şeyin bittiği anlamına gelmez," diyerek önemli bir noktaya değiniyor ve ekliyor: "Kötü programlarla vakit kaybetmemek önemli. Bizim de geçmişte yaptığımız hatalardan biri buydu."


Egehan ise konuya şöyle açıklık getiriyor: "Çok fazla kuluçka programına katıldık ve sonrasında 'Keşke girmeseydik' dediklerimiz oldu. Yeni bir girişim olarak bağlantı ararken yönlendirildiğiniz her programa katılmak, o akışta kaybolmanıza sebep olabiliyor. Üzerinizde bir nevi 'mahalle baskısı' hissediyorsunuz. Ancak her önerileni yapsaydık belki de Türkiye'den hiç çıkamaz ve anlamsız işlerle uğraşıyor olurduk."


Vorga Can, katıldıkları programlarda en çok vurgulanan noktalardan birinin, iş yapış şeklinin bilimsel metoda dayalı, veri odaklı ve objektif olması gerektiği olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşımın iş akışındaki her operasyona entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Can, "Sürekli gözden geçirdiğiniz, verilerle ve geri bildirimlerle beslediğiniz bir metodolojiniz, bir el kitabınız olmalı. Ben hala ürün satamadığım firmaları neden almadıkları konusunda sorguluyorum" diyerek her aşamada geri bildirimlerin önemine dikkat çekiyor.


Ancak dengeyi korumak ve kimsenin sizin işinize sizin kadar yoğunlaşmayacağını da unutmamak gerektiğini ekleyen Can, "Sonuçta iş sizin, başarısızlık veya başarının sonuçlarına siz katlanacaksınız," vurgusunu yapıyor.


Novus ekibi, dünyanın farklı noktalarındaki konferans ve seminerlere aktif olarak katılıyor. Egehan Asad ve Vorga Can'ı neredeyse her hafta farklı lokasyonlarda deneyimlerini paylaşırken görmek mümkün. Bu sayede farklı ekosistemleri gözlemleyerek, o pazarda hangi ürünlerin arandığı, diğer girişimlerin nasıl ürünler geliştirdiği gibi konularda bilgi edindiklerini ve networklerini genişlettiklerini belirtiyorlar.


Etik standartlardan vazgeçmeyiz

Marka değerlerinizde etik değerlere, inovasyona ve açık kaynak felsefesine bağlılığa vurgu yapıyorsunuz. Biraz açar mısınız?


Vorga Can

Vorga: Geliştirme yaparken insan faktörünü her zaman yapay zeka ile birlikte düşündük. Hem Avrupa’da hem de Türkiye’de regülasyonlar bu yönde gidiyor. Evet rekabet önemli ama rekabeti yüksek teknoloji tarafında yapmayı tercih ettik. Kendi adıma söyleyeyim Novus başarılı olacak diye etik standartlardan, sunduğumuz çalışma koşullarına dek buradan vazgeçemeyiz. Birlikte büyüyerek bir noktaya gelmeye çalışıyoruz, tabii borsaya açılan bir firmadaysanız orada sermayenin, sistemin bir baskılaması oluyor.




Egehan Asad

Egehan: İnovasyon tarafından devam edersem yapay zeka ajanları üzerine biz bir buçuk sene önce çalışmaya başladık, geçtiğimiz 3 ayda ise şirketlerin bu alana yanaştığını gördük. Açık kaynak kısmına gelince biz başlangıçtan beri hep ekosisteme destek olmaya çalıştık. Çıktılarını sonrasında hep fazlasıyla gördük.


İşsizlik mi daha demokratik bir dünya mı?

Gelelim çok konuşulan konuya yapay zekadaki gelişmeler ışığında nedir sizin öngörünüz, nereye gidiyoruz, neler göreceğiz?


Vorga: Isaac Asimov’un ‘I, Robot’ romanındaki gibi kişisel robotlarımız olacak bence. Bence asıl konu yapay zeka ile birlikte iş yapış şekillerinin, sermaye yapısının da değişecek olması. Bence sosyolojik olarak çok ciddi değişiklikler bizi bekliyor olacak. Ben karamsar bir gelecekten ziyade daha demokratik bir gelecek olacağına inanıyorum. Birbirimizi daha çok anladığımız daha demokratik bir dünyaya yaklaştığımıza ve oraya doğru gideceğimize inanmak istiyorum.


Egehan: Ben biraz daha distopik bakıyorum. Yapay zekanın geniş kitlelere bu kadar yayılması ciddi bir dönüşüm yaratacak. Robotların yapay zekayla entegre çalıştığı dönemi henüz yaşamıyoruz ama yaşayacağız. İşçilerin hatta yazılım mühendislerinin sahip olduğu kapital eriyecek. Hepsini düşününce işsizliğin daha da artacağı, ülke ekonomilerine etkisi olan zamanlar göreceğimizi tahmin ediyorum. Rekabet ekonomisi gereği ister istemez herkesin ipin ucunu bırakacağı bir sürece gideceğimizi düşünüyorum.


Vorga: Bu konuda ben Egehan'ın söylediklerine katılmıyorum. Tam tersine AB'deki belirli insan haklarını koruyucu düzenlemelerin dünyaya dikte edileceğini düşünüyorum. Yapay zeka bir bilgi işleme teknolojisi. Mesela benim dedem bütün illerin plaka numaralarını bilir ama ben bilmem, hiç ihtiyaç duymadım. Bu yetenek nasıl öldüyse yapay zeka bilgi işleme ile ilgili işleri belki insanların elinden alacak ama hani bilgi işleme dışındaki yeteneklerin; yaratıcı düşünme, yenilikçilik, empati yani bilgi işleminin dışında olan yetenekler bunlar.


 

81 views
bottom of page