top of page
Writer's pictureeditor

Dünya cinsiyet eşitliğinde kritik bir noktada

UN Women UK’de iletişim koordinatörü olarak görev yapan bir Birleşmiş Milletler delegesi olarak, bu yıl 68.’si düzenlenen Kadının Statüsü Yıllık Komisyonu (CSW68)’na dair hazırladığım raporu Turkish Global Society okurlarıyla da paylaşmak istedim.


Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen komisyon toplantısı, cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesine odaklanan en büyük yıllık toplantı olmasıyla tüm dünyada dikkatle takip ediliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanacağı ve toplumun tüm kesimlerinde kadınların nasıl güçlendirileceği konusundaki deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmak üzere dünyanın her yerinden birçok delege New York'taki BM Genel Merkezindeki toplantıya bu yıl da katılım gösterdi. CSW68'in öncelikli teması "Yoksulluğu ele alarak, kurumları güçlendirerek ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle finanse ederek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını ve tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesini hızlandırmak" idi.


Toplantı boyunca katıldığım oturumlarda kadınlar ve kız çocukları için ekonomik güçlendirmenin önemli rolü hakkında bilgi ve deneyim edinme fırsatım oldu. Yoksulluğu sona erdirme, sürdürülebilir kalkınmayı destekleme ve cinsiyete bakılmaksızın herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu bir dünyayı teşvik etme yollarının herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek için gerekli olduğu komisyon tarafından 10 gün boyunca konuşuldu.


340 milyon aşırı yoksul kadın

CSW68’de hükümetlerden, sivil toplum örgütlerinden, uzmanlardan ve aktivistlerden temsilciler, yoksulluğu ortadan kaldırmaya ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye yönelik eylemler ve yatırımlar konusunda iş birliği yapmak konusunda anlaştılar. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun kritik bir noktada olduğu herkes tarafından kabul edilirken, şu anda dünya genelinde kadınların yüzde 10,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşadığı önemle vurgulandı. 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak istiyorsak yoksulluğun sona erdirilmesine yönelik ilerlemenin daha hızlı olması gerekiyor.


Cinsiyet eşitliğini sağlamak, yoksulluğu ve açlığı sona erdirmek gibi tüm çalışmalarda kadınları güçlendirmek ve ilerlemeyi hızlandırmak için yatırıma ihtiyaç olduğu ortada. Toplantılarda bu rakamın yılda 360 milyar dolar anlamına geldiği ifade edildi. Tüm bu sorunlara bir çözüm bulunamaz ve gerekli yatırımlar hızla yapılmazsa 2030 yılına kadar 340 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu hala aşırı yoksulluk içinde yaşıyor olacak.


Ne Yapılmalı/ Ne Yapmalıyız?

Kadınların ve kız çocuklarının geleceğine yatırım, herkese fayda sağlayan müreffeh bir geleceğe yapılan yatırım demek. Kadınları güçlendirmenin faydaları bireysel yaşamlarının ötesine uzanıp- aileleri, toplulukları ve nihayetinde toplum üzerinde dalgalanma etkisi yaratacağından sadece bireysel olarak görülmemelidir. Kadınlara ve kız çocuklarının geleceğine yatırım yaparak, hepimize fayda sağlayacak daha adil bir dünya yaratabiliriz.


Bu noktada özellikle CSW68 temasına odaklanarak, cinsiyet eşitliğini sağlamaya ve kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmeye yönelik bazı önerilere değinmek istiyorum. Bu, çeşitli politika ve yasaların uygulanmasını gerektiren çok önemli bir hedef. İlk olarak, cinsiyet perspektifini finansa entegre etmek gerekiyor. Diğer bir deyişle, cinsiyet eşitliğini teşvik eden, kadınların ekonomiye katılımını kolaylaştıran, cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele eden, cinsiyete duyarlı bütçelemeyi benimseyen ve özel sektörün cinsiyet eşitliği çabalarına katılımını teşvik eden politikalar oluşturmayı içerir. Bir diğer adım ise toplumsal cinsiyet analizini bütçe süreçlerine dahil ederek ve kadın girişimcileri destekleyerek kadınların ekonomik kurumlardaki temsilini artırmak. Bu adımlar, kadınların kaynaklara erişmek ve ekonomik kalkınmaya katılmak için eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlayacaktır. Kadın örgütlerini dahil etmek, cinsiyet eşitliğini teşvik etmede de çok önemli. Yerel kadın hakları grupları için yeterli kaynakları sağlamalıyız, böylece kadın kolektiflerinin karar alma sürecine katılımını kolaylaştırabiliriz. Kadınları güçlendirerek, herkesin başarılı olmak için eşit fırsatlara sahip olduğu daha adil bir toplum yaratabiliriz.


Sadece ahlaki bir zorunluluk deÄŸil

CSW68, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma ve kadınları ve kız çocuklarını güçlendirme çabalarını hızlandırmanın kritik önemini vurguluyor. Yoksulluğu ele alma, kurumları güçlendirme ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle finansman teması, özellikle yoksulluk içinde yaşayanlar olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının karşılaştığı çok yönlü zorluklarla yüzleşirken durumun ciddiyetini anlatıyor. Delegeler, uzmanlar ve aktivistler tarafından paylaşılan görüşler, cinsiyet eşitliği, ekonomik güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınmanın birbirine bağlılığını açıkça ortaya koyuyor.


Norveçli bakanın toplantıda vurguladığı ve birçokları tarafından yinelendiği gibi, yönetimde cinsiyete öncelik vermek yalnızca ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda topluluklara fayda sağlayan ve kapsayıcı büyümeyi yönlendiren sağlam bir ekonomik strateji. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için çalışırken, hükümetlerin kimseyi geride bırakmama vaatlerine bağlı kalmalarını ve yapılan tartışmaların eyleme dönüşmesini umut ediyorum.


 

Zeynep EÄŸin kimdir?

Lisans derecesini 2023 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler bölümde aldı. Halen London School of Economics'te (LSE) Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrencisi olan Zeynep Eğin, UN Women UK’de iletişim Koordinatörü olarak görev yapıyor.


Zeynep Eğin'i LinkedIn sayfasından takip edebilir, bağlantı kurabilirsiniz.

bottom of page